Αλλοδαποί Υπότροφοι

Ο ελληνικός πολιτισμός στο επίκεντρο

Με βασικά αντικείμενα σπουδών τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική γλώσσα και την ελληνική κοινωνία, το πρόγραμμα για ξένους ερευνητές προβάλλει την Ελλάδα ως εκπαιδευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής και ενισχύει τις συνεργασίες ανάμεσα σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Το Πρόγραμμα Υποτροφιών για αλλοδαπούς, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 1995, απευθύνεται σε πανεπιστημιακούς καθηγητές όλων των βαθμίδων, μέλη εθνικών Ακαδημιών, κατόχους διδακτορικού τίτλου και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, για έρευνα στην Ελλάδα, με αντικείμενο τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική κοινωνία. Οι υποτροφίες απευθύνονται επίσης σε Κύπριους πολίτες που κατοικούν εκτός Ελλάδας, ενώ κατά περίπτωση γίνονται δεκτοί Έλληνες της διασποράς, της δεύτερης γενιάς ή όσοι εργάζονται σε ξένα πανεπιστήμια για περισσότερα από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια.

ΑΠΟ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 65 ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΤΡΟΦΟΙ, ΑΠΟ ΤΟ 1995 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Μέσα από το Πρόγραμμα προωθούνται η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός στο εξωτερικό, με στόχο τη δημιουργία και την ενίσχυση δεσμών φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η επιλογή γίνεται ύστερα από εισήγηση ειδικών επιτροπών, στις οποίες συμμετέχουν πανεπιστημιακοί καθηγητές, επιστήμονες και πρώην υπότροφοι.

Από το 1995 μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα έχει περάσει από διαδοχικές φάσεις, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του. Στα 24 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος (1995-2019), έχουν δοθεί 896 ερευνητικές χορηγίες και εκπαιδευτικές υποτροφίες σε ερευνητές από συνολικά 65 χώρες: Αίγυπτο, Αλβανία, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Γκάνα, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ιορδανία, Ιράν, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καζακστάν, Καμερούν, Καναδά, Κίνα, Κονγκό, Κούβα, Κροατία, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Μαρόκο, Μεξικό, Μογγολία, Μολδαβία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Πακιστάν, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία-Μαυροβούνιο, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Σρι Λάνκα, Τουρκία, Τσεχία, Τυνησία, Φινλανδία και Χιλή.

Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 11.419.982 $.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το Ίδρυμα δεν θα πραγματοποιήσει ανακοίνωση προγράμματος υποτροφιών για έρευνα Αλλοδαπών επιστημόνων στην Ελλάδα για το έτος 2024-2025.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κα Στέλλα Κούβαρη, τηλ.: 2103713052 και στο E-mail: skouvari@onassis.org

Στατιστικά στοιχεία