Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2017, Ο Καβάφης στον κόσμο

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Η διαχρονική ποίηση πάντα επιστρέφει... και αυτή τη φορά γίνεται χιπ-χοπ.

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Κάθε στίχος και μία εικόνα... Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς;

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Κάθε στίχος και μία εικόνα... Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς;

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Κάθε στίχος και μία εικόνα... Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς;

Ο Καβάφης πάει σχολείο, O Καβάφης στα χέρια των παιδιών...

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Εικαστική παρέμβαση στο σχολείο με αφορμή τον Καβάφη.

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Το καβαφικό έργο… μέσα από το φωτογραφικό φακό.

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Εικαστική παρέμβαση στο σχολείο με αφορμή τον Καβάφη.

01/9

Εκπαίδευση – Έρευνα
 
INTERNATIONAL CAVAFY SUMMER SCHOOL
INTERNATIONAL CAVAFY SUMMER SCHOOL

Διαβάσετε εδώ αναλυτικά το ανοικτό κάλεσμα για το International Cavafy Summer School 2017 .


To πρώτο International Cavafy Summer School 2017 ολοκληρώθηκε. 15 συμμετέχοντες νέοι ερευνητές και 6 κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, για ένα εντατικό πρόγραμμα 56 ωρών γεμάτων Καβάφη.

Με φετινό θέμα «Ο Καβάφης στον κόσμο» φοιτητές από την Ιταλία, την Πολωνία, τη Γεωργία, τις Η.Π.Α., τον Καναδά και φυσικά την Ελλάδα παρακολούθησαν τις ομιλίες των προσκεκλημένων πανεπιστημιακών, μεταφραστών, λογοτεχνών και καλλιτεχνών. Παρουσίασαν το αντικείμενο της έρευνάς τους, συμμετείχαν ισότιμα στον επιστημονικό διάλογο κι επέκτειναν τη συζήτηση σε νέα ερευνητικά πεδία. Σύμφωνα με την Μαρία Μπολέτση, Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή Κινηματογράφου και Λογοτεχνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λέιντεν και μία εκ των καθηγητών του Summer School «Υπάρχουν διαφορετικές ερμηνευτικές του Καβάφη στους ελληνικούς και τους διεθνείς ακαδημαϊκούς κύκλους. Το International Cavafy Summer School μας επέτρεψε να διερευνήσουμε τις αποκλίσεις, αλλά και τις εντάσεις μεταξύ των διαφορετικών ερμηνευτικών του Καβάφη».

Από τις πολλαπλές μεταφράσεις της καβαφικής ποίησης και τη σχέση του ποιητή με την καταλανική λογοτεχνία του 20ου αιώνα  έως τον μεταφυσικό Καβάφη, οι συμμετέχοντες μίλησαν για την ερευνητική, αλλά και για την προσωπική τους σχέση με τον ποιητή. «Είμαι μεταφράστρια του Καβάφη στα γεωργιανά. Την πρώτη φορά που διάβασα το ποίημα “H Πόλις” σε ένα εγχειρίδιο ελληνικών, ήξερα ότι αυτή ήθελα να είναι η δουλειά μου» σημείωσε η συμμετέχουσα Τάτια Μτβάρελιτζ.

Οι στόχοι και οι επιδιώξεις του Ιδρύματος Ωνάση, από την πρώτη στιγμή της απόκτησης του Αρχείου Καβάφη, ήταν σαφείς. Η διατήρηση και η διάσωση του Αρχείου Καβάφη, η παραμονή του στην Ελλάδα, ενιαίο, προσβάσιμο, πραγματικά και ουσιαστικά ανοιχτό σε όλους, η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για πληθυντική έρευνα. Το πρώτο παγκοσμίως International Cavafy Summer School αποτελέι μια από τις πολλές δράσεις του Αρχείου Καβάφη που επιβεβαιώνoυν και υπηρετούν τις επιδιώξεις αυτές. Οι συμμετέχοντες, καθηγητές και ερευνητές από 10 χώρες, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αρχειακό υλικό σχετικό με τα ποιήματα του Αλεξανδρινού, να δουν από κοντά χειρόγραφα και σημειώσεις του ίδιου και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και την έρευνά τους. Μέσα σε επτά δημιουργικές μέρες φυτεύτηκε ο σπόρος μελλοντικών ερευνητικών συνεργασιών, έργων και μεταφράσεων σε 15 μελετητές που ξεκινούν τώρα την ερευνητική τους καριέρα. Νέες προσεγγίσεις, οπτικές γωνίες στις καβαφικές σπουδές από ανθρώπους με διαφορετικές αφετηρίες και κοινό παρανομαστή την παγκόσμια λογοτεχνική προσωπικότητα του Καβάφη. Με τα λόγια του διεθνούς φήμη καβαφιστή και Καθηγητή στο Πολιτειακό πανεπιστήμιο του Οχάϊο, Γρηγόρη Τζουσδάνη «Ο Καβάφης μας βοηθά να αξιολογήσουμε την προοπτική των άλλων».

Το επόμενο International Cavafy Summer School με θέμα «Καβάφης και Αρχαιότητα» έχει ήδη προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2018. Την επιμέλειά του θα έχουν οι Constanze Guthenke (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και ο Δημήτρης Παπανικολάου (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και θα πραγματοποιηθεί στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη.


Ο Καβάφης στον κόσμο

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη ξεκινά το 2017 με σκοπό να αποτελέσει μια διεθνή επιστημονική συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση. Διοργανώνεται από το Αρχείο Καβάφη και το Ίδρυμα Ωνάση και είναι η πρώτη διοργάνωση αυτού του είδους αφιερωμένη αποκλειστικά στον ποιητή Κ.Π. Καβάφη και στον αντίκτυπο του έργου του.

Το πρώτο Θερινό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 17 Ιουλίου 2017 στο ιστορικό κτίριο που στεγάζει το Ίδρυμα Ωνάση και τη Βιβλιοθήκη του, στο κέντρο της Αθήνας. Με θέμα Ο Καβάφης στον κόσμο το φετινό Θερινό Σχολείο σκοπεύει να διερευνήσει το έργο του Καβάφη στα ευρύτερα λογοτεχνικά και πολιτισμικά πλαίσια, να επανεξετάσει τον Καβάφη ως εξέχουσα προσωπικότητα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και να επανεκτιμήσει τον αντίκτυπο της ζωής και του έργου του στον ελληνικό και τον διεθνή πολιτισμό.

Η θεματολογία του πρώτου Θερινού Σχολείου περιλαμβάνει: τη σχέση του Καβάφη με κινήματα όπως ο συμβολισμός, ο αισθητισμός, το κίνημα της παρακμής και ο μοντερνισμός· τον διάλογο ανάμεσα στον Καβάφη και άλλες λογοτεχνικές προσωπικότητες· τον Καβάφη ως πολιτισμικό μύθο· τις παρακειμενικές χρήσεις των ποιημάτων του Καβάφη· τη σημασία του Καβάφη για τη σύγχρονη queer γραφή και κουλτούρα· τη σημασία της μετάφρασης και της εκδοτικής πρακτικής στη διεθνή κυκλοφορία του καβαφικού έργου· τη σχέση των καβαφικών σπουδών με το ζήτημα της βιογραφίας. Μεταξύ άλλων, το Θερινό Σχολείο θα θέσει τα ακόλουθα ερωτήματα: τι είδους μεθοδολογικές και θεωρητικές προσεγγίσεις θα ήταν εποικοδομητικές στην επανεξέταση του καβαφικού έργου ως παγκόσμια λογοτεχνία; Πόσο συνδεδεμένη είναι η γοητεία του Καβάφη ως παγκόσμια λογοτεχνική προσωπικότητα με τις εθνικές χρήσεις του ποιητή στην Ελλάδα; Πως συνομιλεί η ποίηση του Καβάφη με τα τρέχοντα πολιτισμικά, κοινωνικά και πολιτικά ενδιαφέροντα και τι είδους απαντήσεις προσφέρει στις σύγχρονες τοπικές και διεθνείς πραγματικότητες;

Την επιμέλεια του Θερινού Σχολείου Καβάφη 2017 έχουν ο Δημήτρης Παπανικολάου (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και ο Στάθης Γουργουρής (Πανεπιστήμιο Κολούμπια Νέας Υόρκης), με συμμετέχοντες καθηγητές τη Ναταλί Μελά (Πανεπιστήμιο Κορνέλ), τη Μαρία Μπολέτση (Πανεπιστήμιο του Λέιντεν), την Karen Emmerich (Πανεπιστήμιο Πρίνστον), τον Michael Warner (Πανεπιστήμιο Γέϊλ), τον Γρηγόρη Τζουσδάνη (Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο) και τον Patrick McGuinness (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης).

Οι συναντήσεις θα διαρκέσουν 6 ημέρες και θα πραγματοποιούνται πρωινές και απογευματινές ώρες. Οι εισηγητές, επιφανείς πανεπιστημιακοί και ερευνητές, θα διδάσκουν τρίωρα πρωινά σεμινάρια, ενώ οι 15 συμμετέχοντες (διδακτορικοί, μεταδιδακτορικοί φοιτητές και νέοι ερευνητές) θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους στα απογευματινά εργαστήρια συμμετέχοντας ισότιμα στον επιστημονικό διάλογο. Παράλληλες διαλέξεις και εκδηλώσεις ανοιχτές στο ευρύτερο κοινό θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια των εργασιών του Θερινού Σχολείου. Μέσα από τα πρωινά σεμινάρια και τις απογευματινές ερευνητικές παρουσιάσεις, το φετινό πρόγραμμα σκοπεύει να εμπλουτίσει τη σχέση των συμμετεχόντων με το έργο του Καβάφη και να προτείνει καινοτόμες κατευθύνσεις και συγκριτικές προσεγγίσεις στα πλαίσια της παγκόσμιας λογοτεχνίας, διευρύνοντας, ταυτόχρονα, το πεδίο της έρευνας σχετικά με το έργο του Αλεξανδρινού.

Επιπροσθέτως, ένας από τους στόχους του Θερινού Σχολείου Καβάφη είναι να ενθαρρύνει μελλοντικές ερευνητικές συνεργασίες, κυρίως μεταξύ μελετητών οι οποίοι ακολουθούν διαφορετικές μεθοδολογίες και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της καριέρας τους. Οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα ειδοποιηθούν, ως εκ τούτου, έως τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017, και θα τους ζητηθεί να υποβάλουν προσχέδιο της παρουσίασης τους.

Χάρη σε χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, το Θερινό Σχολείο θα καλύψει όλα τα έξοδα που αφορούν τα δίδακτρα, τη διαμονή και τα τροφεία των συμμετεχόντων, ενώ φοιτητές και ερευνητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση επιχορήγησης για την κάλυψη του συνόλου ή μέρους των εξόδων τους για τη μετάβαση τους στην Αθήνα.

Όροι συμμετοχής

Το Θερινό Σχολείο Καβάφη αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν ομιλίες από πανεπιστημιακούς διεθνούς φήμης και να διερευνήσουν τα δεδομένα νέων ερευνητικών προσεγγίσεων και να συμμετάσχουν στην τρέχουσα φιλολογική συζήτηση. Διδακτορικοί φοιτητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και νέοι ερευνητές των οποίων τα επιστημονικά ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη Συγκριτική Λογοτεχνία, την Παγκόσμια Λογοτεχνία, τις Σπουδές Φύλου, τις Καβαφικές Σπουδές, τις Νεοελληνικές Σπουδές και συναφείς τομείς, ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής αποστέλλοντας:

α) μια σύντομη επισκόπηση της τρέχουσας έρευνας τους όπου θα δικαιολογούν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στο Θερινό Σχολείο (ως 500 λέξεις)
β) μια σύντομη περιγραφή του θέματος που θα ήθελαν να αναπτύξουν στο Θερινό Σχολείο με τη μορφή προφορικής παρουσίασης διάρκειας 30 λεπτών (ως 300 λέξεις)
γ) σύντομο βιογραφικό σημείωμα
δ) στοιχεία επικοινωνίας ενός καθηγητή ο οποίος θα μπορούσε να στείλει συστατική επιστολή υποστήριξης της αίτησης.

Η γλώσσα εργασιών του Θερινού Σχολείου Καβάφη είναι η Αγγλική. Θα τηρηθούν πρακτικά των εργασιών του Σχολείου και μέρη των ομιλιών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Αρχείου Καβάφη. Γνώση της ελληνικής δεν αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης αλλά η εξοικείωση με το έργο του Καβάφη είναι προαπαιτούμενο.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Θερινό Σχολείο Καβάφη 2017: Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017.
Η γλώσσα υποβολής των αιτήσεων είναι η Αγγλική.


Για τυχόν απορίες καθώς και για την αποστολή του υλικού της αίτησης παρακαλείσθε να απευθύνεστε στους: Θοδωρή Χιώτη και Μαριάννα Χριστοφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση education@onassis.org

scrollup scrolldown

Κλείσιμο X
Αποστολη σε φιλο με Email